بنام خدا
مطالب زیر از کتاب :
665 پرسش و پاسخ (در محضر علاّمه طباطبائى قدس سره)
مباحثى درباره شیطان
س - خداوند متعال مى فرماید: قال : رب فانظرنى الى یوم یبعثون : قال : فانک من المنظرین الى یوم الوقت المعلوم (
ابلیس گفت : پروردگارا، پس مرا تا روزى که برانگیخته مى شوند، مهلت ده ، خداوند فرمود: تو از مهلت یافتگانى تا روز معین معلوم .
وقت معلومى که خداوند ابلیس را تا آن زمان مهلت داده ، چه وقت است ؟
ج - شیطان از خداوند متعال در خواست نمود و گفت فانظرنى الى یوم یبعثون پس مرا مهلت ده که تا روز قیامت زنده بمانم .) ولى خداوند سبحان فرمود: فانک من المنظرین الى یوم الوقت المعلوم که گویا این وقت نزد خود شیطان نیز معلوم است . در اخبار رجعت آمده است : لشگر امیرالمؤ منین علیه السّلام با شیطان و ذرّیه و یاران او در حوالى بصره مى جنگند، و نزدیک مى شود که لشگر امیرالمؤ منین علیه السّلام شکست بخورد، ناگاه رسول اکرم صلى اللاه علیه و آله و سلمّز آسمان نازل مى شود، و شیطان مى فهمد که وقت معلوم فرا رسیده است ، لذا به طرف بیت المقدس مى گریزد، ولى پیغمبر اکرم صلى اللّه علیه و آله و سلم وى را تعقیب مى کند و روى صخره بیت المقدس ، قبله نخست مسلمانان ، شیطان را سر مى برد و دنیا پر از خیر و صلاح مى گردد.
س 76 آیا در آن وقت دیگر خرابکار پیدا نمى شود؟
ج - چرا، کار شیطان تزیین و بزرگ جلوه دادن دنیاست ، چنانکه خداوند متعال از قول او مى فرماید: لازینن لهم فى الارض (39حجر )
قطعا (گناهان را) در زمین براى آنان مى آرایم .
لذا ممکن است حتى بعد از هلاکت شیطان نیز کسانى که شیطان بذر اعمال زشت را در وجودشان کاشته ، همچنان مرتکب معصیت شوند.
س 77 خداوند متعال در آیه شریفه اى از زبان شیطان خطاب به مشرکین مى فرماید: انى برى ء منکم ، انى ارى ما لاترون انى اخاف الله (انفال : 48).
من از شما بیزارم ، من چیزى را مى بینم که شما نمى بینید، من از خدا بیمناکم .
آیا کفار، شیطان را مى دیدند؟ و دیگر اینکه شیطان چه مى دید که کافران نمى دیدند؟
ج - در جنگ بدر شیطان به شکل کافرى به نام (سراقه بن مالک ) در صف کفار در آمده بود و پرچمى به دست داشت و آنها را تشویق مى نمود. وقتى که دو لشگر کفر و اسلام به هم رسیدند، و شیطان لشگر ملائکه را که براى نصرت و یارى پیغمبر اکرم صلى اللّه علیه و آله و سلم و مسلمانان آمده بودند، و نیز عذابى را که با آنها کفار را تهدید مى کردند دید، پرچم را انداخت و فرار کرد و گفت : انى برى ء منکم ، انى ارى ما لاترون ، یعنى من از شما، بیزارم و من مى بینم آنچه را که شما نمى بینید. و هیچ اشکالى ندارد که شیطان به صورت شخصى متمثل شود، و از این گونه تمثیلات برزخى فراوان است .
در اخبار (رجعت( آمده است : بعد از اینکه امام زمان (عج ) عالم را پر از عدل و داد نمود، حضرت امام حسین علیه السّلام با لشگریان و اصحاب و یارانش ، و نیز یزید و لشگریان او رجعت مى کنند و با هم مى جنگند و امام حسین علیه السّلام و اهل بیت و اصحابش بر آنها غالب و پیروز مى شوند، و سیدالشهداء علیه السّلام مدتى در زمان امام زمان (عج ) مى ماند، بعد امام زمان (عج ) از دنیا مى روند و حضرت امام حسین علیه السّلام او را تجهیز، غسل و کفن نموده و بر او نماز مى خواند و آن حضرت را به خاک مى سپارد، بعد از امام حسین علیه السّلام نیز حضرت امیرالمؤ منین علیه السّلام رجعت مى نمایند و همراه با لشگریانش با لشگر ابلیس مى جنگند و بر ابلیس پیروز مى شوند. چون مى خواهند او را به قتل برسانند. ابلیس مى گوید: انى من المنظرین الى یوم الوقت المعلوم و لما یکن .
من از مهلت داده شدگان تا روز و وقت مشخص هستم ، و هنوز آن زمان فرا نرسیده است در ادامه روایت آمده است : فیخلى عنه و یاءتى (بعده ) رسول الله صلى اللّه علیه و آله و سلم و یرید قتله بآله (حربه ) فیهرب من بین یدیه الى بیت المقدس ، فیصل الیه النبى صلى اللّه علیه و آله و سلم فیذبحه على صخره بیت المقدس . لذا امیرالمؤ منین علیه السّلام او را رها مى کند، و بعد از او رسول خدا صلى اللّه علیه و آله و سلم مى آید و مى خواهد که وى را با ابزار جنگى بکشد، ولى از دست آن حضرت فرار مى کند و به بیت المقدس مى رود، سپس پیامبر اکرم صلى اللّه علیه و آله و سلم به او مى رسد و بر روى صخره بیت المقدس او را سر مى برد.
اللهم صل علی محمد وآل محمد و عجل فرجهم
یا رب نظر تو بر نگردد
یا حق